WORKSHOP I FOTOGRAFI

(in Swedish)

Fotografi är ett språk.

I mina fotoworkshop vill jag ge deltagarna nya förhållningssätt.
De ska vara aktiva i sitt fotograferande.
Undersöka. Kolla hur ljuset faller. Se skuggorna.
Vända om. Göra tvärtom.
Vad ser du?

Fotografering – Urval – Presentation
Vi arbetar med olika fotouppgifter och övar på olika fotografiska metoder med ljus, kontraster, ögonblick, fult och fint med mera. Vi hittar andra fotovinklar för att få nya perspektiv på olika miljöer. Genom övningarna får deltagarna vidga sitt seende, göra urval och stärka sitt bildberättande. Vi tittar på varandras bilder lyssnar och diskuterar. Jag introducerar även bilder ur fotohistorien för att inspirera de som medverkar i workshopen.

Genom att lära sig att läsa av och diskutera bilder kan man också ta upp strukturella frågeställningar som till exempel genus, mångfald, social tillhörighet, upphovsrätt och liknande ämnen. Målsättningen är att deltagarna får upptäcka sin omvärld med nya ögon och stärka sitt fotografiska seende.

”Idag har jag lärt mig att det som är fult i verkligheten blir intressant på bild”
elev på Klara Gymnasium i Karlstad

 

Som deltagare i mina workshop kan man använda smartphone eller surfplattor (typ iPad), det finns även kameror för utlåning. Jag föredrar att arbeta i grupper med upptill 15 personer.

Vi har aldrig levt i ett så bildrikt samhälle som nu.
Det skapar fantastiska kulturella, sociala och demokratiska möjligheter.
Hur ska vi sortera bildflödet?
I skolan lär vi oss att undersöka texter. Vi har även ett ansvar att lära oss analysera bildflödet och bli mer medvetna om den fotografiska bildens olika möjligheter.
Vi blir fler ögonvittnen och vi behöver fråga oss vad vi riktar kameran emot?
Vi behöver skaffa oss ett eget bildspråk.

Jag har arbetat sedan 2006 som föreläsare och handledare i fotografi. 2017 studerade jag på kursen – Kameran som verktyg för lärande – på Akademin Valand vid Göteborgs Universitet. Senaste åren har jag haft uppdrag som utbildare och fotohandledare för både unga och vuxna på grundskolor, folkhögskolor, fritidsgårdar, bibliotek och studieförbund i bland annat följande kommuner: Göteborg, Mölndal, Härryda, Lerum, Kungälv, Öckerö, Stenungsund, Borås, Ulricehamn, Marks Kommun, Orust, Strömstad, Lysekil, Tanum, Karlstad, Eksjö,  Ädelfors, Tomelilla, Bjärred, Lomma, Malmö, Laholm, Halmstad, Falkenberg, Hylte, Varberg och Kungsbacka. Jag samarbetar med Kultur i Väst – Kulturkatalogen, Grundskoleförvaltningen i Göteborgs Stad, Skapande skola, Kultur i Halland, Hallands Konstmuseum och Lars Tunbjörks Stiftelse.

Se exempel på workshop.


Arbetets Museums dokumentärfotopris, 2012.
”Jerker Andersson får priset för sitt konsekventa, kreativa och hoppfullt envetna arbete med att låta dagens unga få ta plats i det offentliga rummet. I flera projekt genom åren ställer han sin kamera i demokratins och det unga Sveriges tjänst, där hans egen nyfikenhet och framtidstro löper parallellt med de ungdomar han ger röst åt.”  


Tre förslag på workshop

Miniatyrer

Platser

Porträtt

 

Läs mer

Kulturkatalogen Fotoworkshop I

Kulturkatalogen Fotoworkshop II

Kulturkatalogen Fotoworkshop III

Hallands Konstmuseum

Konstdepartementet

SidospårEn fotografisk inspirationsbok i samarbete med Lars Tunbjörks stiftelse

Inköp av kameror har gjorts med stöd från Familjen Wikanders Stiftelse och Lars Tunbjörks Stiftelse.